mapofdrvenik

Drvenik Mali

Drvenik Mali je otočić koji pripada širem splitskom području. Najbliži grad Trogir sa svojim predgrađem Seget Donji, udaljen je 10 nautičkih milja od otoka.

Od tamo plovi trajekt kojemu su cilj otoci Drvenik Mali i Drvenik Veli. Osim trajektne na raspolaganju Vam je i brodska linija koja otok povezuje izravno sa središtem Trogira. Na otoku je zabranjeno prometovanje prometnim vozilima, a većinom neasfaltirane ceste nude odlične staze za biciklizam ili trekking.

Luka Borak je glavna otočka luka i središnje mjesto svih društvenih i gospodarskih aktivnosti posjetitelja i pedesetak stalnih žitelja otočića. Infrastruktura otoka je još uvijek organizirana na starinski način što je u skladu s općom izvornošću arhitekture te otočiću daje starodalmatinski šarm. Lokalno stanovništvo Drvenik Mali naziva još i Ploča. Na njemu ćete uživati u miru, jer ga glavne turističke struje još nisu jače zahvatile. Drvenik Mali je pogodan za odmor “daleko od civilizacije” jer obiluje ne taknutim prirodnim ljepotama i ljekovitim mediteranskim biljem. Otok je okružen predivnim plažama i čistim morem.

Otok obiluje nasadima maslina i rogača vrhunske kvalitete. Ekstra djevičansko maslinovo ulje je na daleko poznato i prodaje se diljem lijepe naše. Očarat će Vas različite stjenovite, šljunčane, ali i prekrasne pješčane plaže. Najviši vrh ovog malenog otoka površine 3,4 četvornih kilometara je Glavica koja se nalazi na 79 m nad morem. Više malih zaselaka raštrkano je po otočiću: najveći je Borak, potom Vela Rina, Mala Rina, Petomavar i Dolići uz more te Velika Kuknara i Mala Kuknara u unutrašnjosti, ako je se može tako nazvati. Preporučujemo Vam da unajmite plovilo i posjetite skrivene kutke ovog bisera srednje Dalmacije. Zamislite samo što ovo podmorje može ponuditi roniocima. Na svoj će račun doći i oni koji se bave ribolovom, bio on s obale, iz barke ili ispod morske površine. Ova mirna destinacija s kristalno čistim morem idealna je za sve one koji svoju svakodnevicu žele prekinuti odmorom na otoku na kojem sat kuca sporije i gdje živi stari sredozemni duh sunca i mora.